Moms visas:

info@pyzzelbox.se

Stickat

Stickning är en gammal teknik för att tillverka värmande plagg. De tillverkas främst i ull, eftersom fåret förekom som husdjur både i och utanför Europa. Det har gjorts stickade fynd i Sydeuropa från 1200-1300-talet. Det utmärkande för stickning är att man använder två eller flera stickor och tråd.

I Sverige var tidigare nålbindningen tekniken som man gjorde vantar och andra plagg med. Den har tillskillnad från stickningen bara en nål och tråd, alternativt ulltussar man band ihop arbetet med. Med nålen sydde, eller sömade man, till skillnad från när man använde sticknålar. Nålen var i ben eller trä, den var och är ett enkelt och genialiskt verktyg.

Stickning kom förmodligen senare till Sverige än till Sydeuropa, det är oklart när. Men i och med att man hittade ett par stickade vantar - de så kallade gravvantarna - i en grav under Jukkasjärvi kyrka i Norrbotten så kunde stickningens historia tidigareläggas i Sverige. Det var Teres Torgrim som jobbade för att få undersöka vantarna vid kyrkans renovering 1947. Seden att begrava människor under kyrkogolvet upphörde under andra halvan av 1700-talet - så då vet man att stickningen är minst så gammal i Sverige. Erika Nordvall Falck från Jokkmokk, är den som på senare år lyft Torgrims forskning.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information

Moms visas: